21 november 2011

Hösten i Håbeteku

Lokalavdelningsansvarig Antonnika skriver:

Vad har Håbeteku hunnit göra i höst?
I början av augusti hade vi vårt allra första möte med nya styrelsen. Det var varmt - jag cyklade till stan i en tshirt - och peppigt - nya människor och en massa idéer. Målsättningar, strategier, planer att ta över världen, nej, GU och Chalmers!

I september började skolan. Nya studenter, fortsatt varmt! Vi var på utbildningsvetenskapliga sektionens välkomsmässa på Pedagogen och träffade andra aktörer inom universitetet. Göteborgs studentradio (som nu hotas att läggas ner :( ) ville att vi skulle göra ett eget program på deras kanal, Spionen ville intervjua oss, Global Week ville att vi skulle arrangera en föreläsning under evenemanget, vi pratade med Studentprästerna, och Lärarförbundets juridikbok orsakade höjda ögonbryn när en person kom och pratade med oss och berättade att det faktiskt står i boken att skolor inte är skyldiga att skydda mot diskriminering baserad på könsöverskridande uttryck... Så vi pratade med deras representanter och de lovade, tillsammans med Lärarförbundets HBT-nätverk, göra något åt saken.

Vi höll bord på Psykologens Temadag Sexualitet, en temadag arrangerad av den ideella studentgruppen Genus och kritisk psykologi (GKP). Många pratade med oss om heteronormativiteten i utbildningar, inte minst i socionom- och psykologutbildningar. Vi kunde också hänvisa till nyaste numret av Wannabe där det finns en artikel om hbt-kompetens i terapin.

I september arrangerade vi två fikaluncher, en på Pedagogen, en i Haga, men ingen dök upp... Det kanske inte finns så stort intresse för att äta lunch tillsammans, men vi försökte! Om intresse finns (på andra campus också, så klart!), kontakta oss!

Vi har nu hunnit ha två lyckade afterworks på Kelly's! En gång i månaden tar vi (och vår dinosaurie) över ett par bord på Andra långgatan, umgås, berättar om våra favoritdjur och favoritfärger och planerar hur vi ska ta över världen. Bra tankar föds dessa kvällar, och nya aktiva har lurats in i verksamheten ;)

Vi har också snackat likabehandling, både med Göta studentkår och Sahlgrenska akademins likabehandlingskommittée. Här hänvisar vi till SFQ:s granskning av likabehandlingsplaner.

Tillsammans med RFSL Ungdom Göteborg och Amnestys hbtq-grupp i Göteborg arrangerade vi lite program för Transgender Day of Remembrance / Revolution på Mötesplats Göteborg nära Järntorget. (Bra tips om lokal till frivilligorganisationer i Göteborg, btw!) Vi presenterade våra organisationer och snackade lite allmänt om trans och dagen, fikade och tittade på filmen Sedelärande instruktionsmusikal i revolutionärt uppförande av Lasse Långström (filmen finns att titta på Vimeo). Sen begav vi oss till Järntorget där vi hade en liten ljusmanifestation och några personer sa några ord. Mysigt och fint, men nästa år ska vi se till att hålla manifestationen i dagsljus :)

Vad som kommer att hända i december/januari/februari
I början av december har vi ett sista möte före årsskiftet. Vi ska trycka en massa affischer som vi sen ska sprida på alla campus. Hjälp behövs!

  • På onsdag den 14 december är det dags för julmys och julpyssel! Glögg, pepparkakor, queerpyssel. Vi vet inte än var vi ska vara men information läggs ut så snart som möjligt!
  • På torsdag den 15 december är det jul-afterwork på Kelly's. Klockan 18 framåt, och hitta dinosaurien, som vanligt!
  • I januari kommer nya studenter, yey! Håbeteku kickar vårterminen igång med Januari-kick-off! Lekar, spel, tävlingar, musik och tilltugg kan lovas, vad vill vi göra för mer? Open stage? Spelningar? Pyssel? Torsdag den 26 januari klockan 18 framåt. Plats oklar, vi återkommer!
  • I februari blir det speeddejting! Spionen berättar att det finns 12 000 singlar på GU... Och vi i Håbeteku vet att inte alla är hetero! Kom och planera på januari-kick-off!

P.S. Håll koll på nästa nummer av Spionen... ;)

Inga kommentarer: